Ο Παύλος ζει… Ξυπνήστε τους ναζί;;!

Στις 19 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου χρόνου, στο Κερατσίνι, ο Παύλος Φύσσας ή αλλιώς Killah P δολοφονήθηκε από μαχαιριές φασίστα, μέλους τάγματος εφόδου της χρυσής αυγής. Ανάλογη τύχη είχε και ο Σαχζάτ Λουκμάν γυρίζοντας σπίτι του, μήνες πριν στα Πετράλωνα. Δύο δολοφονίες και άλλες πόσες επιθέσεις σε μετανάστες-στριες, αντιφασίστες-στριες και ομοφυλόφιλους, από φασίστες με πολλά προσωπεία: χρυσαυγίτες ή μη, πληρωμένους μπράβους της νύχτας, χουλιγκάνους, μέχρι ρατσιστές της διπλανής πόρτας. Πως ακριβώς όμως μπορούν να ξυπνήσουν αυτοί οι «άνθρωποι» και να σταματήσουν να είναι φασίστες; Μορφώνοντάς τους; Δείχνοντάς τους την αγάπη που τόσο καιρό τους έλειπε;

Αν κάτι χαρακτηρίζει τις φασιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και παντού, είναι η άμεση σύνδεση τους με τον κρατικό μηχανισμό. Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός, από τη συνεργασία των ταγμάτων εφόδου της χ.α. με τους μπάτσους, στον Άγιο Παντελεήμονα και όπου αλλού χρειάστηκε, μέχρι και στους πρόσφατους ξυλοδαρμούς και τις δεκάδες συλλήψεις αντιφασιστών-στριων, στις πορείες, τη μέρα της δολοφονίας. Οι οδηγίες του Μπαλτάκου που βγήκαν στη φόρα για το πως θα κινηθεί η χ.α., είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, οπότε μας φαίνεται «κάπως» να σοκάρονται κάποιοι με αυτό.

Όλα αυτά δε θα ήταν τόσο εύκολα, αν δεν υπήρχε στήριξη από κομμάτια της κοινωνίας (ψηφοφόρους χ.α. και όχι μόνο). Όπως τελευταία στη Τούμπα, όπου η ρατσιστική επιτροπή κατοίκων δε θέλει τον ξενώνα προσφύγων στη γειτονιά της. Ο φασισμός πέρα από ιδεολογία, έχει να κάνει κυρίως με το υλικό συμφέρον. Είναι ο βασικός κρίκος που δένει όλες αυτές τις ρατσιστικές συμπεριφορές, που συναντάμε σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Αφού «μας παίρνουν τις δουλειές», «θα πέσουν οι τιμές», «θα υποβαθμιστεί η γειτονιά μας». Στηρίζοντας έτσι, τη ρατσιστική πολιτική του ελληνικού κράτους, που θέλει τους μετανάστες παράνομους, κλεισμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή πνιγμένους στο αιγαίο.

Μέσα σε όλο αυτό το ζοφερό για εμάς περιβάλλον, τη μέρα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πραγματοποιήθηκε επετειακή συναυλία στο σύνταγμα, από την πρωτοβουλία «δεν ξεχνάμε». Ένα από τα κύρια συνθήματα των διοργανωτών από τα μικρόφωνα ήταν «Ο ΠΑΥΛΟΣ ΖΕΙ, ΞΥΠΝΗΣΤΕ & ΜΟΡΦΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, προσπάθησε στην ουσία να αποκόψει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από όλα τα παραπάνω. Βγάζοντας λάδι, ακόμα και τους ψηφοφόρους της χ.α., οι οποίοι παρουσιάζονται στην ουσία ως «παραπλανημένοι», που πρέπει κάποιος να τους αγκαλιάσει, για να τους σώσει από το βούρκο του φασισμού. Μια συναυλία κομμένη και ραμμένη για το MEGA και άλλα media, τόσο απολίτικη και «ανεξάρτητη», όσο και το ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη, στην εκπομπή του οποίου εμφανίστηκαν μέλη του «δεν ξεχνάμε», λίγο καιρό μετά τη δολοφονία. Σε μεταγενέστερη εκπομπή, ο ίδιος δημοσιογράφος – πολιτικός, αθώωνε τους λιμενικούς που πνίξανε τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι, κρατώντας «ίσες αποστάσεις» μεταξύ θύτη και θύματος.

Το να μένεις ουδέτερος και να μην παίρνεις θέση, ενώ παράλληλα τσουβαλιάζεις την αστυνομία και τους φασίστες με όποιον από τα κάτω, αντιστέκεται μαχητικά και ενεργά σε αυτούς, δεν σε κάνει απλά απολιτίκ. Σε κάνει έρμαιο και αρωγό του ιδεολογικού μηχανισμού που πουλάει τη θεωρία των «δύο άκρων» και των «ίσων αποστάσεων». Και μπορεί να πάρει και αυτός πολλές μορφές. Το είδαμε άλλωστε να συμβαίνει και στις εξέδρες του Ολυμπιακού με το και καλά «NO POLITICA», ενώ στην γειτονιά τους οργανώνονται τάγματα εφόδου και βγάζουν δήμαρχο το Μαρινάκη.

Όσον αφορά εμάς, επιλέγουμε να οργανωνόμαστε κόντρα στη μιζέρια της εποχής, με τους δικούς μας όρους και τα δικά μας μέσα: το λόγο, τη δράση στο δρόμο, τη μουσική και τις συναυλίες. Στις γειτονιές που ζούμε, στις πλατείες που αράζουμε, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Εκεί που κινούμαστε καθημερινά με στόχο, να κρατήσουμε όλους αυτούς τους χώρους καθαρούς από μπάτσους, φασίστες και ρατσιστές!

Όσο σημαντικό είναι να μην «ξεχνάμε» τον Killah P, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε ποιοι τον δολοφόνησαν.

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες αντιφασίστες διαδηλωτές της Πέμπτης 18/9 στο Κερατσίνι

Leave a Reply

Your email address will not be published.